Glöm inte att kolla våra Låga priser på Bläck och Lasertoner.        


Huvudsida


Webshop


Info om oss
  Vikten av papper – Pappershörnan -- Aschebergsgatan 40 C

  Ordet pappershandel har väl i stort sett lämnat det moderna svenska språket eftersom det knappast finns några sådana kvar längre, men Pappershörnan trotsar tiden och kallar sig ännu pappershandel eftersom behovet av papper knappast minskat. Firman återfinns fortfarande i samma lokal på Aschebergsgatan 40 C, i hörnan av Kapellgatan, där den startade 1920.

  Wallqvisters Pappershandel var namnet fram till 1950 då Helge Svensson övertog rörelsen och som då bytte namn till Wallqvisters Eftr. Pappershandel. Sedan 1975 är det sonen Lars Svensson som för familjetraditionen vidare. I samband med att han tog över rörelsen efter sin far byttes också namnet till det mer beskrivande Pappershörnan. Trots de båda namnbytena har firman hela tiden, alltså i snart hundra år, drivits i samma anda och med samma inriktning; att tillhandahålla ett brett sortiment av papper, skriv- och kontorsmateriel samt övriga tillbehör i branschen. En bransch som förändrat sig åtskilligt under årens lopp, i synnerhet under Lars tid.

  Det som var säkra storsäljare för några decennier sedan, som finare kulspetspennor, reservoarpennor, stiftpennor, bläck på flaska, karbon- och läskpapper, brevpapper och inte minst faxpapper, är nästan helt borta idag liksom vanliga fotoalbum. De har däremot ersatts med liknande artiklar för nyare tider och det som främst säljer idag är bläck- och lasertoners för datorskrivare, skrivarpapper, datortillbehör och en uppsjö av märkpennor. Generellt sett kan man säga att Pappershörnan paradoxalt nog har haft stor nytta av det så kallade papperslösa kontoret eftersom mycket av det begreppet är en myt. Behovet av skrivarpapper är faktiskt större idag än någonsin tidigare. God nytta har butiken också av sitt strategiska läge genom sin närhet till flera skolor och därför är pålitliga artiklar som almanackor och allt det som ingår i begreppet skolmateriel mycket gångbara. Tidlösa saker som exklusiva handgjorda korrespondenskort med kuvert, handgjort brevpapper och finare typer av skrivarpapper har också en marknad.

  I pappershandlarbranschen fanns det, och finns fortfarande, många olika begrepp att hålla reda på när det gäller dimensioner och kvantiteter. Det finns t.ex. tretton standardiserade arkstorlekar av den vanligaste A-typen, från A10 (26 x 37 mm) ända upp till 4A (1682 x 2378 mm). Lite svårhanterligt och besvärligt att lagerhålla. Mera ovanliga idag är sådana format som kvarto-, folio- och kollegieformat. Det senare har ungefär samma mått som det amerikanska standardpapperet för kontor och mindre trycksaker, och det svenska begreppet kollegieblock kan därför härledas från andra sidan Atlanten, nämligen från det amerikanska ordet college.

  Kvantiteter räknas också på annat sätt idag än när Wallqvist rådde om butiken. Pappersark säljs varken i böcker eller ris numera, ingen köper pennor eller radergummin per dussin, tjog eller gross men i alla fall de två första enheterna används fortfarande när man handlar ägg eller kräftor. Om handlaren är insatt i vokabulären förstås.

  En kul indikation av flydda tider kan man enkelt få genom att titta i gamla telefonkatalogers yrkesregister. I 1968 års upplaga av Göteborgsdelen finns inte mindre än 31 firmor upptagna under rubriken Pappershandlare. Klassiska specialfirmor som Handelsfirman Primo på Engelbrektsgatan, Pauli & Torell på Södra Hamngatan, Psilanders på Storgatan och Södra Vägens Pappershandel står listade tillsammans med de bokhandlare som också förde pappershandlarsortiment, som Eckersteins, Gumperts, Richters och Wettergrens. Idag är Pappershörnan med sin blandning av traditionell inriktning och modernt företag ensam herre på täppan bland pappershandlarna.

  En tidsmaskin, med två reglagelägen: dåtid och nutid.                                                                                                                                                                           

  I likhet med Södra Vägens Pappershandel hade Wallqvisters Eftr. också ett litet sortiment med leksaker på 1950- och 60-talen, speciellt de populära Dinky- och Corgi Toys-bilarna från England. Författaren har mer än en gång i sin gröna ungdom stått smådreglande av ha-begär vid det skyltskåp av glas fyllt med Dinky-bilar som satt på tegelväggen till Södra Vägens Pappershandel på nr 51, där en järnaffär legat i många år. Hålen efter skåpet finns fortfarande kvar i väggen och tankarna går alltid till dess innehåll varje gång författaren passerar adressen. De bilarna skulle man haft idag…

  Texten skriven av Claes Rydholm. Kommer så småningon att ingå i en bok om gamla Göteborg.

  Claes Rydholm
  Gibraltargatan 40
  412 58 Göteborg
  claesryd@hotmail.com   WEBSHOP

   

   

   
  Pappershörnan grundades på 1920-talet. Vi håller till i Göteborg på Aschebergsgatan i samma lokaler som företaget en gång startades.´

  Inriktningen har alltid varit densamma, det vill säga tillhandahålla Göteborgarna papper, och dess tillbehör av alla de slag.

  Sedan 1950-talet har Pappershörnan haft samma familj som ägare och idag är det jag, Lars Svensson som för traditionen vidare. Jag tog över företaget efter min far och försöker att driva det i samma anda.

    Sedan 1997 har Pappershörnan funnits på Internet och därmed kan vi erbjuda Er en bredare och bättre service dygnet runt.    


   

PappershörnanTel/Mobil: 031-204206